By 

#matkagotuje: Spaghetti bolognese


W pierwszej odsłonie nowej kategorii #matkagotuje na talerzu znajdzie się moje ulubione danie. Przepis na doskonałe spaghetti bolognese.

Bolognese (dla niewtajemniczonych: wymawiamy [bolonieze]), który wreszcie spełnił moje oczekiwania, jest połączeniem przepisu Magdy Gessler i jednej z uczestniczek MasterChef’a – Kingi Paruzel.

Wiadomo, że matka z założenia nie ma czasu na gotowanie czasochłonnych potraw, ale… Jak odświętnie ktoś zajmie się naszą pociechą, olejemy wszystkie poboczne obowiązki i spędzimy 3h przy garach, żeby później przez 20 minut zajadać makaron – to wbrew pozorom gwarantuję poprawę nastroju (zwłaszcza jeśli do obiadu możemy sobie pozwolić na lampkę dobrego wina).

Porcja dla 4-5 osób. Lub jak ja wolę dla 2 na 2 dni…
I jeden dzień gotowania z głowy! A w przypadku spaghetti, na drugi dzień jest jeszcze lepsze!

spaghetti bolognese

SKŁADNIKI:

  • 500 g – 700 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g boczku [pokrojonego w paski]
  • 1/4 szklanki czerwonego wina [polecam gruzińskie, półwytrawne]
  • 1 duża czerwona cebula [drobno pokroić]
  • 4-5 ząbków czosnku [posiekać]
  • świeża bazylia [garść posiekać]
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g) – [to nie koncentrat, tak jak ja swojego czasu myślałam…]
  • 3 łodygi selera naciowego [pokroić w talarki]
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ser dojrzewający – Pecorino [kilkanaście złotych za niewielki trójkącik, ale naprawdę odświętnie warto! Ewentualnie zastąpić tartym parmezanem]
  • makaron spaghetti [polecam Lubellę]

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek z cebulą.
  2. Jak się cebula zeszkli to dodać czosnek.
  3. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zarumieni.
  4. Całość podlać winem i dusić ok 10 minut.
  5. Dodać seler, pomidory w puszce, passatę, bazylię i oregano.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Gotować na małym ogniu 1,5 – 2 h.
  8. Pod koniec ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Gotowy makaron polać sosem wg uznania, udekorować listkami bazylii i posypać świeżo startym serem Pecorino.

WAŻNE! Jak już wszystko zmieszamy i doprawimy to może nam się wydawać i tak bez smaku. Czas gotowania sosu ma olbrzymie znaczenie, z każdą minutą jest coraz pyszniejszy, więc naprawdę poświęćmy te 2 godziny na gotowanie. Różnica będzie kolosalna.

SMACZNEGO!

Jeśli macie pomysły jak udoskonalić to pyszne danie to mam nadzieję, że się podzielicie…

Hania
About me

Apodyktyczna Defetystka. Maniakalna Choleryczka. ‚House Manager’, koordynatorka domowego zoo. Z wykształcenia marketingowca. Z zawodu blogerka i biznes-mama. Żona swojego Szanownego Małżonka. Trochę zwariowana, czasami sfrustrowana matka Żabka, którego imię Wojtuś. Zaplanowana, zorganizowana i wiecznie niewyspana.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Ekologiczny obiad :: BioBazar Gdańsk.
February 24, 2016
szybkie placuszki
#matkagotuje: Szybkie placuszki
October 29, 2015
Menu dla dwulatka.
September 11, 2015
#matkagotuje: Leczo z cukinią.
August 23, 2015
Uwaga #KONKURS! Z JEDZENARIUM.pl
May 26, 2015
#matkagotuje: Domowa Pizza
October 12, 2014
#matkagotuje: Makaron w sosie z 2 serów
August 06, 2014
#matkagotuje: Makaron z bazyliowym Pesto z boczkiem
July 10, 2014