#matkagotuje: Domowa Pizza
Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. No po prostu chyba taka nie istnieje. Domowa pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu w domowym zaciszu i bardzo doceniana zarówno przez domowników, jak i gości!
Od kiedy sama przygotowuję pizzę, to przestałam praktycznie ja zamawiać – bo kupna mi najzwyczajniej w świecie tak nie smakuje. (Chyba, że jestem umordowana – wtedy wszystko co zostaje mi podane pod nos mi smakuje…) Ale musiałam zrobić pizzę według wielu przepisów, żeby wreszcie wymyślić ten dla mnie idealny.
Ja idę na łatwiznę i do zagniatania ciasta zatrudniam automat do pieczenia chleba (program ugniatania ciasta – 1:30h). Ale wydaje mi się, że ugniatając tradycyjnie osiągnie się podobny efekt…
Składniki na 2 pizze.
Pieczenie: 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 280 ml ciepłej wody
- 500 g mąki (typu 500)
- 7 g sypkich drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI NA SOS
(na 3 pizze – to co zostanie mrożę na „czarną godzinę”):
- passata (500g)
- odrobina smakowej oliwy z oliwek (garlic & chilli)
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cuktu
- oregano i/lub bazylia
PRZYGOTOWANIE:
SOS:
- W rondelu podgrzać oliwę.
- Lekko podsmażyć posiekany czosnek.
- Dodać passatę.
- Dodać przyprawy.
- Gotować na małym ogniu mieszając, ok 20 minut, aż zgęstnieje.
- Ostudzić.
CIASTO:
Jak już wspomniałam, ciasto ugniata za mnie maszyna do chleba, mająca specjalny program ugniatania ciasta. Gotowe ciasto powinno nie być ani „tępe” ani lejące i klejące (chociaż i z takich da się smaczną pizzę zrobić!).
- Składniki na ciasto ugnieść w automacie.
- Po zakończeniu programu ciasto podzielić na dwie części.
- Rozwałkować wałkiem lub przy pomocy rąk.
- Rozprowadzić sos.
- Posypać tartym serem (najlepiej mozzarellą)
- Położyć składniki.
- Wstawić do nagrzanego do 250ºC piekarnika i piec 15 – 18 minut (ciasto cienkie).
Ja piekę moją pizzę bezpośrednio na specjalnym kamieniu w piekarniku. Ale sprawdzają się również oczywiście naczynia żaroodporne, które wcześniej należy wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem.
Smacznego!
Poprzednie przepisy:
Please check your feed, the data was entered incorrectly.
- 12 October 2014
- 3 komentarze
- #matkagotuje