By 

#matkagotuje: Domowa Pizza


Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. No po prostu chyba taka nie istnieje. Domowa pizza jest bardzo prosta w przygotowaniu w domowym zaciszu i bardzo doceniana zarówno przez domowników, jak i gości!

Od kiedy sama przygotowuję pizzę, to przestałam praktycznie ja zamawiać – bo kupna mi najzwyczajniej w świecie tak nie smakuje. (Chyba, że jestem umordowana – wtedy wszystko co zostaje mi podane pod nos mi smakuje…) Ale musiałam zrobić pizzę według wielu przepisów, żeby wreszcie wymyślić ten dla mnie idealny.

Ja idę na łatwiznę i do zagniatania ciasta zatrudniam automat do pieczenia chleba (program ugniatania ciasta – 1:30h). Ale wydaje mi się, że ugniatając tradycyjnie osiągnie się podobny efekt…

Składniki na 2 pizze.
Pieczenie: 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki (typu 500)
  • 7 g sypkich drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA SOS
(na 3 pizze – to co zostanie mrożę na „czarną godzinę”):

  • passata (500g)
  • odrobina smakowej oliwy z oliwek (garlic & chilli)
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cuktu
  • oregano i/lub bazylia

PRZYGOTOWANIE:

SOS:

  1. W rondelu podgrzać oliwę.
  2. Lekko podsmażyć posiekany czosnek.
  3. Dodać passatę.
  4. Dodać przyprawy.
  5. Gotować na małym ogniu mieszając, ok 20 minut, aż zgęstnieje.
  6. Ostudzić.

CIASTO:

Jak już wspomniałam, ciasto ugniata za mnie maszyna do chleba, mająca specjalny program ugniatania ciasta. Gotowe ciasto powinno nie być ani „tępe” ani lejące i klejące (chociaż i z takich da się smaczną pizzę zrobić!).

  1. Składniki na ciasto ugnieść w automacie.
  2. Po zakończeniu programu ciasto podzielić na dwie części.
  3. Rozwałkować wałkiem lub przy pomocy rąk.
  4. Rozprowadzić sos.
  5. Posypać tartym serem (najlepiej mozzarellą)
  6. Położyć składniki.
  7. Wstawić do nagrzanego do 250ºC piekarnika i piec 15 – 18 minut (ciasto cienkie).

Ja piekę moją pizzę bezpośrednio na specjalnym kamieniu w piekarniku. Ale sprawdzają się również oczywiście naczynia żaroodporne, które wcześniej należy wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem.

Smacznego!

Poprzednie przepisy:

Spaghetti Bolognese

Makaron z bazyliowym pesto

Makaron w sosie z 2 serów

Please check your feed, the data was entered incorrectly.

Print Friendly, PDF & Email

YOU MIGHT ALSO LIKE

Ekologiczny obiad :: BioBazar Gdańsk.
February 24, 2016
szybkie placuszki
#matkagotuje: Szybkie placuszki
October 29, 2015
Menu dla dwulatka.
September 11, 2015
#matkagotuje: Leczo z cukinią.
August 23, 2015
Uwaga #KONKURS! Z JEDZENARIUM.pl
May 26, 2015
#matkagotuje: Makaron w sosie z 2 serów
August 06, 2014
#matkagotuje: Makaron z bazyliowym Pesto z boczkiem
July 10, 2014
spaghetti bolognese
#matkagotuje: Spaghetti bolognese
June 05, 2014