#matkagotuje: Makaron z bazyliowym Pesto z boczkiem
Porcja dla 2-3 osób. 15 minut.
SKŁADNIKI:
- 1 doniczka bazylii [obrywamy i myjemy listki, reszta nie będzie potrzebna]
- 1 ząbek czosnku [wyciśnięty przez praskę]
- 25 g pestek dyni [zarumienionych na suchej patelni]
- 10 g tartego sera dojrzewającego Pecorino [lub parmezanu]
- 80 ml oliwy z oliwek [z pierwszego tłoczenia]
- sól i świeżo zmielony pieprz [do smaku]
- garstka cienkich pasków smażonego boczku
- makaron penne
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki, poza boczkiem i makaronem of course zmielić w blenderze – tak powstaje PESTO.
- Ugotować makaron penne.
- Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać pesto oraz smażony boczek.
- Na talerzu posypać dodatkowo startym serem Pecorino lub parmezanem.
WAŻNE:
Można pesto przygotować w większej ilości i spokojnie w lodówce może tydzień postać.
- 10 July 2014
- 4 komentarze
- #matkagotuje