By 

#matkagotuje: Makaron z bazyliowym Pesto z boczkiem


Porcja dla 2-3 osób. 15 minut. 

SKŁADNIKI:

  • 1 doniczka bazylii [obrywamy i myjemy listki, reszta nie będzie potrzebna]
  • 1 ząbek czosnku [wyciśnięty przez praskę]
  • 25 g pestek dyni [zarumienionych na suchej patelni]
  • 10 g tartego sera dojrzewającego Pecorino [lub parmezanu]
  • 80 ml oliwy z oliwek [z pierwszego tłoczenia]
  • sól i świeżo zmielony pieprz [do smaku]
  • garstka cienkich pasków smażonego boczku
  • makaron penne

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki, poza boczkiem i makaronem of course zmielić w blenderze – tak powstaje PESTO.
  2. Ugotować makaron penne.
  3. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać pesto oraz smażony boczek.
  4. Na talerzu posypać dodatkowo startym serem Pecorino lub parmezanem.

WAŻNE:

Można pesto przygotować w większej ilości i spokojnie w lodówce może tydzień postać.

bazyliowe pesto 2

Print Friendly, PDF & Email

YOU MIGHT ALSO LIKE

Ekologiczny obiad :: BioBazar Gdańsk.
February 24, 2016
szybkie placuszki
#matkagotuje: Szybkie placuszki
October 29, 2015
Menu dla dwulatka.
September 11, 2015
#matkagotuje: Leczo z cukinią.
August 23, 2015
Uwaga #KONKURS! Z JEDZENARIUM.pl
May 26, 2015
#matkagotuje: Domowa Pizza
October 12, 2014
#matkagotuje: Makaron w sosie z 2 serów
August 06, 2014
spaghetti bolognese
#matkagotuje: Spaghetti bolognese
June 05, 2014