#matkagotuje: Makaron w sosie z 2 serów
Znowu makaron w sosie. Nie da się ukryć, że jestem jego miłośniczką. Poza tym makarony są naprawdę szybkie w przygotowaniu, a ja jako zarobiona matka-polka, nie grzeszę czasem na gotowanie.
A jeśli grzeszę tym czasem, to nie zawsze ochotą. Wiadomo, że raz na jakiś czas aż miło spędzić parę godzin na przygotowanie obiadu, który zje się w 15 minut, ale na co dzień byłoby to męczące. A makaron w tak banalnym sosie to około 15 minut roboty.
Porcja dla 4 osób. 15 minut.
SKŁADNIKI:
- opakowanie makaronu świderki
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego – np. Lazur Błękitny
- 10 – 20 g tartego sera dojrzewającego Pecorino [lub Parmezan, czy Grana padano]
- świeżo zmielony pieprz [do smaku]
- boczek wędzony pokrojony w kosteczkę [ilość w zależności od stopnia zamiłowania boczka]
- cebula pokrojona w kostkę
- śmietanka 30%
- suszone oregano
PRZYGOTOWANIE:
- Podsmażyć boczek wraz z cebulą.
- Ugotować makaron świderki.
- Do podsmażonego boczku z cebulą dolać śmietankę i zagotować.
- Dodać rozdrobniony ser pleśniowy i mieszać aż się rozpuści.
- Na koniec wsypać prawie cały tarty ser Pecorino i dodać pieprz do smaku.
- Wymieszać sos z makaronem.
- Podawać posypany odrobiną sera Pecorino i oregano.
WAŻNE:
Sos również doskonale się nadaje do polania smażonych polędwiczek wieprzowych lub do pieczonego ziemniaka.
SMACZNEGO!
- 6 August 2014
- No Comments
- #matkagotuje, przepis