By 

Menu dla dwulatka.


Kasia, z bardzo fajnego bloga „Jedzonko Bobasa” specjalnie dla Was przygotowała przykładowe menu dla dwulatka. Jeśli poszukujecie pomysłów na zdrowe, ciekawe, proste, smaczne i oryginalnie podane dania dla Waszych Pociech – to dobrze trafiliście!

I. ŚNIADANIE Z JAJEM

Ten przepis jest idealny dla osób, które mają mało czasu. Czyli dla mam! Przygotowanie zajmuje na prawdę chwile a efekt jest smaczny i ciekawy.

DSC02289

Składniki:

  • 1 jajko
  • plasterek szynki
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 ugotowana marchewka (może być również pomidor lub papryka)
  • odrobina masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki (lub foremki na babeczki/ muffinki) smarujemy masłem.

Chleb tostowy kroimy na skos tak aby powstały 4 trójkąty. Układamy je w taki sposób aby przylegały go boków kokilek. Na dno foremek wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz marchewkę.

Na samym końcu do kokilki wlewamy jajko. Możemy posypać pieprzem. Pieczemy ok 10-15 min, aż białko całkiem się zetnie, a żółtko będzie płynne.

DSC02295

II. ZIELONE CO NIECO

Zielona zupa jest bardzo delikatna w smaku. Moja córeczka się nią zajada. Jest bardzo łatwa do zrobienia i mam nadzieję, że podbije serce każdego malucha.

DSC02244

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 brokuł
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kawałek pora
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
  • kilka łyżek serka Bielucha
  • garść pestek ze słonecznika

Przygotowanie:

Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, selera i pora) wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości.

Brokuła kroimy na mniejsze części i gotujemy w oddzielnym garnku ( w lekko osolonej wodzie ) do miękkości.

Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Gdy warzywa z włoszczyzny się ugotują wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy cukinię, majeranek, pieprz oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy aż cukinia będzie miękka.

Gdy cukinia całkowicie zmięknie dodajemy do niej ugotowanego brokuła oraz pietruszkę i selera. Całość blendujemy na gładką masę.

Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni.

Przed podaniem do zupy dodajemy łyżkę serka Bielucha i posypujemy pestkami słonecznika.

DSC02250

 

III. ZAKRĘCONE PULPECIKI

Zakręcone pulpety to danie niemalże idealne – smaczne, zdrowe i proste. Jest jeden minus- musimy przygotować się na to, że jeśli nasz maluch nie je jeszcze zbyt wprawnie wszystko dookoła może być w sosie pomidorowym i w makaronie. Podajmy to danie gdy mamy dużo cierpliwości.

DSC02338

Składniki:

  • 250 g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 żółtka
  • 1/3 opakowania makaronu spaghetti
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy
  • 2 ugotowane marchewki

Przygotowanie:

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy kaszę mannę, żółtka, przyprawy i dokładanie mieszamy. Za pomocą dłoni formujemy małe pulpeciki. Mięso gotujemy na parze ok 20 min (możemy również ugotować lub upiec).

Do małego rondelka wlewamy odrobinę oliwy (1 łyżka). Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy ok 15 min.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie miękki wykładamy go na talerz, polewamy sosem pomidorowym a na samym wierzchu układamy pulpety. Młodszym dzieciom możemy dodatkowo pokroić makaron lub użyć innego kształtu.

DSC02340

IV. MALINOWY SŁOICZEK

Deser to ulubione danie każdego malucha. Warto postarać się żeby było smaczne ale przy tym zdrowe i pożywne. Maliny i ricotta to połączenie idealne!

DSC02277

Składniki:

  • opakowanie serka Ricotta
  • 100 g malin
  • 1 łyżka miodu
  • Maliny myjemy, wkładamy do garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dolewamy 2-3 łyżki wody oraz dodajemy łyżkę miodu. Całość dusimy ok 10 min.

Przygotowanie:

Ricottę przekładamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę. Dodajemy kilka łyżek soku z podduszonych malin (sok nie powinien być gorący!) i ponownie ubijamy aż serek nabierze różowego koloru.

Masę serową przekładamy do miseczki, polewamy podduszonymi malinami. Deser możemy ozdobić kilkoma świeżymi owocami.

DSC02283

V. TWAROMYSZ

O ile na nazwie można połamać język to samo danie jest niesłychanie puszyste i pyszne!

DSC02332

Składniki:

  • 60 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
  • plasterek awokado
  • szczypiorek
  • oliwki czarne/ziarna pieprzu

Przygotowanie:

Twaróg mieszamy widelcem z jogurtem i miodem. Za pomocą dłoni formujemy mysz. Z awokado wycinamy uszy. Szczypiorek dzielimy na cienkie pasma, które posłużą za wąsy i ogonek. Z oliwek wycinamy oczy (mogą to być także ziarenka pieprzu ale dziecko ich nie zje.

Na talerzu obok myszki układamy ser, warzywa oraz pieczywo.

DSC02326

 

Oczywiście na blogu Kasi znajdziecie dużo, dużo więcej ciekawych pomysłów na jedzonko dla Waszego Bobasa! Jedzonko Bobasa znajdziecie również na Facebooku.

This slideshow requires JavaScript.

Wszystkie zdjęcia zostały wykonane przez Kasię – www.jedzonkobobasa.pl

madrearte

 

Print Friendly, PDF & Email

YOU MIGHT ALSO LIKE

Czym się kierować wybierając mleko następne?
July 24, 2018
Jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej piersią?
June 25, 2018
Rozszerzanie diety dziecka
Rozszerzanie diety dziecka – najnowsze zalecenia w 7 punktach.
May 10, 2018
d-mer
Matka z D-MER, czyli mroczne oblicze karmienia piersią.
April 19, 2018
Czy moje dziecko się najada?
April 17, 2018
Dlaczego laktator jest ważnym elementem mojej wyprawki?
January 22, 2018
Co trzeba wiedzieć o karmieniu piersią?
August 03, 2017
Body Chief – catering dla Juniora i nie tylko.
April 18, 2017
Jak pić sok, to tylko sok 100%!
November 14, 2016