Menu dla dwulatka.
Kasia, z bardzo fajnego bloga „Jedzonko Bobasa” specjalnie dla Was przygotowała przykładowe menu dla dwulatka. Jeśli poszukujecie pomysłów na zdrowe, ciekawe, proste, smaczne i oryginalnie podane dania dla Waszych Pociech – to dobrze trafiliście!
I. ŚNIADANIE Z JAJEM
Ten przepis jest idealny dla osób, które mają mało czasu. Czyli dla mam! Przygotowanie zajmuje na prawdę chwile a efekt jest smaczny i ciekawy.
Składniki:
- 1 jajko
- plasterek szynki
- 1 kromka chleba tostowego
- 1 ugotowana marchewka (może być również pomidor lub papryka)
- odrobina masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki (lub foremki na babeczki/ muffinki) smarujemy masłem.
Chleb tostowy kroimy na skos tak aby powstały 4 trójkąty. Układamy je w taki sposób aby przylegały go boków kokilek. Na dno foremek wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz marchewkę.
Na samym końcu do kokilki wlewamy jajko. Możemy posypać pieprzem. Pieczemy ok 10-15 min, aż białko całkiem się zetnie, a żółtko będzie płynne.
II. ZIELONE CO NIECO
Zielona zupa jest bardzo delikatna w smaku. Moja córeczka się nią zajada. Jest bardzo łatwa do zrobienia i mam nadzieję, że podbije serce każdego malucha.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 brokuł
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 seler
- kawałek pora
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
- kilka łyżek serka Bielucha
- garść pestek ze słonecznika
Przygotowanie:
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, selera i pora) wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości.
Brokuła kroimy na mniejsze części i gotujemy w oddzielnym garnku ( w lekko osolonej wodzie ) do miękkości.
Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Gdy warzywa z włoszczyzny się ugotują wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy cukinię, majeranek, pieprz oraz suszoną pietruszkę. Gotujemy aż cukinia będzie miękka.
Gdy cukinia całkowicie zmięknie dodajemy do niej ugotowanego brokuła oraz pietruszkę i selera. Całość blendujemy na gładką masę.
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni.
Przed podaniem do zupy dodajemy łyżkę serka Bielucha i posypujemy pestkami słonecznika.
III. ZAKRĘCONE PULPECIKI
Zakręcone pulpety to danie niemalże idealne – smaczne, zdrowe i proste. Jest jeden minus- musimy przygotować się na to, że jeśli nasz maluch nie je jeszcze zbyt wprawnie wszystko dookoła może być w sosie pomidorowym i w makaronie. Podajmy to danie gdy mamy dużo cierpliwości.
Składniki:
- 250 g dowolnego mięsa mielonego
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 żółtka
- 1/3 opakowania makaronu spaghetti
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- łyżka oliwy
- 2 ugotowane marchewki
Przygotowanie:
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy kaszę mannę, żółtka, przyprawy i dokładanie mieszamy. Za pomocą dłoni formujemy małe pulpeciki. Mięso gotujemy na parze ok 20 min (możemy również ugotować lub upiec).
Do małego rondelka wlewamy odrobinę oliwy (1 łyżka). Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy ok 15 min.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie miękki wykładamy go na talerz, polewamy sosem pomidorowym a na samym wierzchu układamy pulpety. Młodszym dzieciom możemy dodatkowo pokroić makaron lub użyć innego kształtu.
IV. MALINOWY SŁOICZEK
Deser to ulubione danie każdego malucha. Warto postarać się żeby było smaczne ale przy tym zdrowe i pożywne. Maliny i ricotta to połączenie idealne!
Składniki:
- opakowanie serka Ricotta
- 100 g malin
- 1 łyżka miodu
- Maliny myjemy, wkładamy do garnka i lekko rozgniatamy widelcem. Dolewamy 2-3 łyżki wody oraz dodajemy łyżkę miodu. Całość dusimy ok 10 min.
Przygotowanie:
Ricottę przekładamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę. Dodajemy kilka łyżek soku z podduszonych malin (sok nie powinien być gorący!) i ponownie ubijamy aż serek nabierze różowego koloru.
Masę serową przekładamy do miseczki, polewamy podduszonymi malinami. Deser możemy ozdobić kilkoma świeżymi owocami.
V. TWAROMYSZ
O ile na nazwie można połamać język to samo danie jest niesłychanie puszyste i pyszne!
Składniki:
- 60 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
- plasterek awokado
- szczypiorek
- oliwki czarne/ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Twaróg mieszamy widelcem z jogurtem i miodem. Za pomocą dłoni formujemy mysz. Z awokado wycinamy uszy. Szczypiorek dzielimy na cienkie pasma, które posłużą za wąsy i ogonek. Z oliwek wycinamy oczy (mogą to być także ziarenka pieprzu ale dziecko ich nie zje.
Na talerzu obok myszki układamy ser, warzywa oraz pieczywo.
Oczywiście na blogu Kasi znajdziecie dużo, dużo więcej ciekawych pomysłów na jedzonko dla Waszego Bobasa! Jedzonko Bobasa znajdziecie również na Facebooku.
Wszystkie zdjęcia zostały wykonane przez Kasię – www.jedzonkobobasa.pl
- 11 September 2015
- 8 komentarzy
- #matkagotuje, karmienie