By 

#matkagotuje: Spaghetti bolognese


W pierwszej odsłonie nowej kategorii #matkagotuje na talerzu znajdzie się moje ulubione danie. Przepis na doskonałe spaghetti bolognese.

Bolognese (dla niewtajemniczonych: wymawiamy [bolonieze]), który wreszcie spełnił moje oczekiwania, jest połączeniem przepisu Magdy Gessler i jednej z uczestniczek MasterChef’a – Kingi Paruzel.

Wiadomo, że matka z założenia nie ma czasu na gotowanie czasochłonnych potraw, ale… Jak odświętnie ktoś zajmie się naszą pociechą, olejemy wszystkie poboczne obowiązki i spędzimy 3h przy garach, żeby później przez 20 minut zajadać makaron – to wbrew pozorom gwarantuję poprawę nastroju (zwłaszcza jeśli do obiadu możemy sobie pozwolić na lampkę dobrego wina).

Porcja dla 4-5 osób. Lub jak ja wolę dla 2 na 2 dni…
I jeden dzień gotowania z głowy! A w przypadku spaghetti, na drugi dzień jest jeszcze lepsze!

spaghetti bolognese

SKŁADNIKI:

  • 500 g – 700 g mięsa mielonego wołowego
  • 200 g boczku [pokrojonego w paski]
  • 1/4 szklanki czerwonego wina [polecam gruzińskie, półwytrawne]
  • 1 duża czerwona cebula [drobno pokroić]
  • 4-5 ząbków czosnku [posiekać]
  • świeża bazylia [garść posiekać]
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g) – [to nie koncentrat, tak jak ja swojego czasu myślałam…]
  • 3 łodygi selera naciowego [pokroić w talarki]
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ser dojrzewający – Pecorino [kilkanaście złotych za niewielki trójkącik, ale naprawdę odświętnie warto! Ewentualnie zastąpić tartym parmezanem]
  • makaron spaghetti [polecam Lubellę]

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek z cebulą.
  2. Jak się cebula zeszkli to dodać czosnek.
  3. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zarumieni.
  4. Całość podlać winem i dusić ok 10 minut.
  5. Dodać seler, pomidory w puszce, passatę, bazylię i oregano.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Gotować na małym ogniu 1,5 – 2 h.
  8. Pod koniec ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Gotowy makaron polać sosem wg uznania, udekorować listkami bazylii i posypać świeżo startym serem Pecorino.

WAŻNE! Jak już wszystko zmieszamy i doprawimy to może nam się wydawać i tak bez smaku. Czas gotowania sosu ma olbrzymie znaczenie, z każdą minutą jest coraz pyszniejszy, więc naprawdę poświęćmy te 2 godziny na gotowanie. Różnica będzie kolosalna.

SMACZNEGO!

Jeśli macie pomysły jak udoskonalić to pyszne danie to mam nadzieję, że się podzielicie…

Print Friendly, PDF & Email

YOU MIGHT ALSO LIKE

Ekologiczny obiad :: BioBazar Gdańsk.
February 24, 2016
szybkie placuszki
#matkagotuje: Szybkie placuszki
October 29, 2015
Menu dla dwulatka.
September 11, 2015
#matkagotuje: Leczo z cukinią.
August 23, 2015
Uwaga #KONKURS! Z JEDZENARIUM.pl
May 26, 2015
#matkagotuje: Domowa Pizza
October 12, 2014
#matkagotuje: Makaron w sosie z 2 serów
August 06, 2014
#matkagotuje: Makaron z bazyliowym Pesto z boczkiem
July 10, 2014